browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Rólunk

MKBT VEROCS Szakosztály

 

A 2000-es évek elején alkalmilag összejövö baráti társaságok kezdtek mozgássérült fiatalokat túráztatni a nem kiépített barlangokban. A szervezés elöször a barlangász levelezö-listán folyt, késöbb már hivatalosan is megalakultunk a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulaton belül Mozgás és Élményterápiás Szakosztály néven, 2009-ben felvettük a VEROCS-nevet.

A sérült túrák alapötlete Verocstól, Mikolovits Veronikától ered, aki a Nemzetközi Pethö Intézetben konduktorként dolgozott, és évek óta barlangászott, hegyet mászott és sok sportágat kipróbált, hosszabb-rövidebb ideig üzött.

Konduktorként tisztában volt azzal a ténnyel, hogy a mozgáskorlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élö fiatalok szabadidös-, mozgási- és sportolási lehetöségei igen csak korlátozottak. Elöállt azzal a gondolattal, hogy vigyük el ismeröseit magunkkal oda, ahová mi is járni szoktunk, a barlangokba.

Sajnos ma már nincs közöttünk, egy tragikus túrázás elvitte, de mi, barlangász barátai, lelkes segítöi az elkezdett munkát tovább visszük, folytatjuk.

A konduktorokkal tartva a kapcsolatot és a gyerekek visszajelzéséböl kiindulva tudjuk és érzékeljük, hogy nagy igény van a barlangászatra. Több iskolából és szakkollégiumból fogadunk szervezett csoportokban gyerekeket, de vannak egyéni túrázóink is. A barlangi túrákat hetente egyszer, hétköznap munka után bonyolítjuk. Minden barlangász önként, saját szabadidejében térítésmentesen, hobbiként viszi a gyerekeket a mozgássérült-túrákra.

A heti rendszeres barlangi túráinkat 8 éve vezetjük a gyermekek számára a Szépvölgyi-barlangrendszerben, Budapesten. Hazánk fövárosának földrajzi fekvése olyan egyedülálló lehetöséget biztosít a benne élöknek, hogy hosszabb utazás nélkül, helyben tudnak barlangászni. A sérült gyerekek túráztatásának legoptimálisabb helyszíne a fent említett barlang Mátyáshegyi-barlangrésze. Ez könnyü tanulóterep, kevés veszélyt rejt magában.

A heti rendszeres túráinkat, iskolai tanítási idöszakban (szeptember-június), minden kedden, 17 órától tartjuk.

Amennyiben anyagi helyzetünk megengedi, évek óta a tavaszi és öszi idöszakban többnapos vidéki túrákat is szervezünk olyan fiatalok számára, akik már hosszabb ideje részt vesznek túráinkon, és megfelelö gyakorlattal rendelkeznek az adott barlang biztonságos bejárásához. Ez változatosságot biztosít a programokban, lehetövé téve a gyakorlottabbaknak, hogy Hazánk más tájait, barlangjait, természeti szépségeit is megismerhessék.

Egy adott barlangi túra létszámát mindig a túrázni vágyó gyerek létszáma, és az ö fizikai és mentális állapotuk határozza meg. Ezek függvényében biztosítunk megfelelö számú barlangász kíséröt.

Felszereléseinket föként magáneröböl tudjuk fejleszteni. Jelenleg 15 fö számára tudunk megfelelö védösisakot és világítást biztosítani, ezért a jelentkezöket csak korlátozott számban tudjuk fogadni.

Jelenleg 5 szervezettel, intézménnyel állunk állandó kapcsolatban:

– Addetur Alapítványi Gimnázium és Szakképzö Iskola,

– Fövárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégiuma,

– Gyengénlátók Általános Iskolája,

– Dr. Mezö Ferenc Általános Iskola

– Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakközépisklola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium

 

Eredményeink:

Közvetlen eredményeink a gyermekek mosolyán, azokon a tekinteteken mérhetö, amikor a barlangtúra végén kijönnek. Megcsináltuk! Megcsináltuk azt, amit sok ép ember sem vállal.

„A barlangászat javítja a biztonságos járást, egyensúlyérzéket, szem-kéz koordinációt, de a túrázó önmaga és társai iránti felelösségvállalását is fejleszti.” – mondta Szörényi Tibor mozgássérült felnött, akin hatalmas fejlödés volt megfigyelhetö a rendszeres barlangi túrázások során.

A gyerekeknek a sérülése ellenére nehéz terepen kell komoly fizikai teljesítményt produkálva megfelelnie. Készségeket sajátítanak el, amivel egy járdán elöforduló egyenetlenség miatt nem esnek pánikba. Reálisan értékelik saját képességeiket, felelös döntést tudnak hozni az adott pillanatban. A gyermekeknek önállóan kell kialakítani a számára megfelelö technikát, amivel sikeresen tudnak haladni. A túravezetö megoldási ötleteket ad, de a gyerekek sérülésüknek megfelelöen maguk találják meg a számukra kivitelezhetö, sikerélményt adó mászási technikát. Ez az indirekt pedagógiai munka többet ad minden verbális nevelésnél.

Résztvevöink kétharmada születésük óta sérültek. Így célunk ilyen arányban minösül habilitációnak ill. rehabilitációnak.

A barlangi túrák pedagógiai fejlesztöeljárásként aposztrofálhatók. Ennek elméletével foglakozik a neuropedagógia, mely a tanítás-tanulás folyamatának neurológiai, idegrendszeri alapjait vizsgálja. Igyekszik megtalálni az idegrendszer szervezödése, megkésett fejlödése, kimutatható sérülései és a tanulási zavarok közti összefüggést. A fejlesztésben pedig az idegrendszer érésének serkentését, jobb szervezödését tüzi ki célul, és azt várja, hogy az idegrendszert célzó, mozgásos fejlesztöfeladatok hatására a tanulási képességekben álljon be pozitív irányú változás.

Munkánk biztonságát a barlangászok folyamatos képzése, fizikai állóképességük szinten tartása mellett a Groupama Garancia Biztosítóval kötött balasetbiztosítási szerzödés is növeli.

Mivel tevékenységünket karitativ módon végezzük, nagy örömmel tapasztaljuk, hogy munkánkat rendszeresen köszönö levéllel jutalmazzák résztvevöink, valamint a résztvevö intézmények.

Néhány a kapott köszönö levelek közül a teljesség igénye nélkül:

„Köszönölevél

Barlang! izgalmas! sötétség! fejlámpa! hosszú, rozsdás, hideg létra! agyag! kúszás-mászás! Színház-terem, Vonalzó, Bárpult, Giliszta-járat, Könyvtár, Óriások útja, Laci-lépcsö! kagylók! élmény! csapat! csoki!…

Néhány pillanat alatt ennyi mindent soroltak fel a fiaim arra a kérdésre, hogy mi jut eszedbe, ha azt mondom, hogy kedd délután.

Volt szerencsém személyesen is megtapasztalni azt a profi, alapos és gondos, körültekintö és odaadó csapatmunkát, amivel a gyerekeink felé (és felénk) fordultatok.

Tudtuk, láttuk, hogy abban a két órában, amíg Rátok bíztuk öket, és amire a gyerekeink egész héten izgalommal vártak, Ti megtesztek mindent, hogy ök épségben, élményekkel, tudással megrakodva és egyre edzettebben jussanak a felszínre.

Vállaltuk a sok-sok utazást, a beöltözéssel járó elökészületeket, (büszkén viselték a sisakot a fejlámpával), de megérte a kissé fáradt, de csillogó szemekért, a figyelem, a koncentráció, a mozgáskoordináció, az erönlét javulásáért, magáért az élményért! Veletek tovább tágult a világ!

Köszönjük, hogy általatok belecsöppenhettünk egy olyan csapatba, ami rengeteget adott nekünk ez alatt a jónéhány hónap alatt!

Reméljük, lesz még benne részünk!

Üdvözlettel:

Várhelyi Edina, Jakab (13 éves) és Márton (11 éves)”

 

„Ezúton szeretném megköszönni a lehetöséget,hogy gyermekem részt vehetett egy olyan foglalkozáson
mely számára nem csak érdekes és élmény teli hanem mozgáskoordinációjában is látványos javulást ért el!
Ezért nagyon szeretném ha a továbbiakban is részt vehetne az önök álltal biztositott foglalkozásokon ill fejlesztéseken ,az eddigi elért javulás eredményes megtartása és a további egészséges fejlödésének biztositása érdekében!
Eddigi munkájukat nagyon köszönöm és remélem hogy a jövöben is lesz lehetöségünk önökhöz járni a közös cél elérése érdekében!

Tisztelettel:

Horváth Krisztina”

 

„Tisztelt Forrai Judit!

Legyenek szívesek mindenféleképp biztosítani nekünk keddenként a lehetöséget, hogy lemehessünk a Pál-völgyi-barlangba, mert hétröl hétre várjuk mindig a napot mikor megyünk barlangászni. Ha nem lenne a lehetöség, mindenféleképp hiányozna a jó hangulatú program és a sérült kezemre és a koordinációs problémámra a jótékony hatása!

Köszönettel: Toll Gábor”

 

„MAGYAR KARSZT ÉS BARLANG KUTATÓ TÁRSASÁG
VEROCS SZAKOSZTÁLY

Ez úton szeretnénk hálánkat kifejezni a VEROCS Szakosztály minden tagjának, a fiunk Szásá rehabilitációjában nyújtott önzetlen és felbecsülhetetlen értékü segítségéért.
Köszönjük, hogy általuk megismerhettünk egy csodálatos földalatti  világot amire egy mozgássérült gyermeknek másként nem lett volna lehetösége.
Köszönjük, hogy segítették egy sérült kisfiúnak visszaállítani az önbecsülését , így megkönnyítve  az ép társai közé való beilleszkedését .
Köszönjük azt a rengeteg fáradozást és szabadidöt amit ránk áldoznak s,hogy segítségükkel Szásá fiunk hétröl-hétre büszke barlangásszá válhat.

Lórév                                                                                                           Tisztelettel:
2013. április 11.                                                                                                                Radasin Tünde
és
Radasin Dusán”

  Telephely: 1142 Budapest, Szönyi út 26/b

Tel: 251-53-68, 422-0195

                                                          E-mail: szonyiisk@nagyothallo.axelero.net

                                    szonyi.iskola@gmail.com

 

Magyar Karszt- Barlangkutató Társulat

Verocs Szakosztálya

1171. Budapest, Úttörö u.18.

Köszönetnyilvánítás

                A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium Szönyi út 26/b szám alatt müködö telephelyén tanuló gyermekek nevében szeretnék köszönetet mondani, hogy a Magyar Karszt- Barlangkutató Társulat Verocs Szakosztálya lehetövé tette számukra a barlangtúrák szervezésével a társadalmi esélyegyenlöségének elösegítését.

Munkájuk eredményeként a nálunk tanuló halmozottan sérült (hallássérült és értelmi fogyatékos) gyermekek is lehetöséget kaphatnak arra, hogy megélhessék a körülöttük lévö világ minden szépségét, megismerhetik a természetjárás élményeit. Tanulóink nehéz körülmények között élnek, szüleik – anyagi lehetöségek hiányában – nem tudnak kellö minöségü szabadidös elfoglaltságot nyújtani a gyermekeknek.

Az állapotuk következtében kialakult kommunikációs nehézségek eltünnek, mászás-kúszás közben a látott mozgássort kell másolni, fenntartások és kérdések nélkül.  A mélyben rendkívül fontos az utasítások betartása, a szabálykövetés, a fegyelmezett magatartás. A lassabban haladó társ segítése, bevárása az egymás iránti elfogadást, empátiát mélyíti.

A mélyben ezeket a viselkedésmintákat szinte észrevétlenül sajátítják el, egyben megtanulják megóvni a természeti környezetet. Közvetett módon ismereteket szereznek az egészség megörzésének, a betegségek megelözésének fontosságáról, hiszen a rendszeres mozgás javítja erönlétüket.

A gyermekek türelmetlenül várják a kedd délutánokat, izgatottan pakolnak, készülödnek. Másnap csillogó szemmel mesélik a barlangi élményeiket. Ezekböl a jelekböl tudom, hogy jó úton járunk: a barlangi „élményterápia” müködik. Esélyt kapnak tanulóink, hogy kiegyensúlyozottabb emberré válva sikeresen beilleszkedhessenek a világba.

További együttmüködésünk reményében, támogató tevékenységüknek sok sikert kívánva:

Budapest, 2013. április 15.

Üdvözlettel:

                                                                               Kreszné Bátai Györgyi

                                                                                                                 telephelyi megbízott”

„Kedves Judit  néni!

Ezúton szeretném megköszönni azt az önzetlen fáradozást amit Krisztina lányomért tesz- illetve tesznek a barlangi mozgásterápiás túrák alkalmával.
Mint tudja Kriszti ikerterhesség B magzataként vízfejüséggel született. Kéthetes korában mütötték elöször, azóta 3 alkalommal került sor shunt revizióra egyik alkalommal a mütét alatt agyvérzést kapott. Három évig kezelték epilepszia miatt ez ma Istennek hála tünet- így gyógyszermentes. Születésétöl pajzsmirigy alulmüködés miatt hormonkezelésben részesül. Volt idöszak amikor azt mondták a vele foglalkozó neurológusok: örüljünk, ha képes lesz az önellátásra. Ma ugyanabba az általános iskolába jár ahová egészséges testvérei.
Eben a sikerben úgy érzem önöknek, és a barlangok által nyújtott speciális terepnek hatalmas szerep jutott.
Amióta Kriszti lehetöséget kapott a “kalandtúrás fejlesztés”-en való részvételre azóta mozgása élénkebb, összehangoltabb lett. Ezen túlmenön sokkal magabiztosabbá vált amit elözetesen nem is reméltem. A feladatokhoz való hozzáállása is megváltozott. Ez utóbbit azért is tartom fontosnak, mert korábban a közösségben (osztály, barátok) azért nem találta a helyét, mert lassú visszahúzódó magatartásával nagyon kilógott a sorból. Most már akkor is képes részt venni a közös játékban ha nincs mellette felnött segítség, vagy valamelyik testvére.

Kérem köszönetemet tolmácsolja mindazon barlangászok, és mozgásterapeuták felé is akik részesei ennek az önfeláldozó munkának.

Tisztelettel
Szücs Attila”

 

Budapest, 2013.04.23.

 

 

Szödy Ferenc

MKBT VEROCS szakosztály vezetö

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *