browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vera

MIKOLOVITS VERONIKA

(1974—2009  — élt legalább száz évet)

 

A Társulat egyik legismertebb és legkedveltebb tagjától búcsúzunk.

A kis Verától, aki 1992-ben az Óbudai SE-ben alapfokúzott, már akkor nagyon lelkes barlangász volt, és csak nevetett rajta, hogy milyen könnyen jöttek elö, de milyen nehezen tüntek el a lila foltjai. Vera tovább folytatta a tanfolyamokat, beiratkozott technikai 2-esre, 2003-ban elvégezte a túravezetöit és ha nem is ismerte a legtöbb húzórendszert, az emberekkel való kapcsolattartásban, az izgulósok megnyugtatásában, a jó hangulatú túrák szervezésében szinte verhetetlen volt.

Verustól, aki a barlangászaton kívül a búvárkodásba, a sziklamászásba, a hegymászásba, söt a jégmászásba is belekóstolt. Vitorlás jogosítványt szerzett, evezös versenyre készült, kétszer teljesítette a Kinizsi 100-at.

Verbaltól, ahogy Balázzsal együtt aláírták az sms-eket az iráni Damavand (5671 m), a perui Ishinca (5530 m) és az Elbrusz (5642 m) sikeres megmászása, vagy egy kellemes paklenyicai, esetleg tátrai sziklázás után.

Vernyától, az acélmagnóliák nöi barlangászmozgalom egyik alapító tagjától, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy a lányok is tehetségüknek és felkészültségüknek megfelelöen eljussanak a nagy túrákra; és hogy teljesítményüket a versenyeken is elismerjék. A csapatok, amelyeket ö erösített nemcsak nöi, de vegyes mezönyben is bizonyítottak; elég csak a 2004-es Barlangnap vagy a 2009-es Lakatos dobogós helyezésére gondolnunk!

A kis szöszitöl, a bulikirálynötöl, számos frenetikus táncelöadás résztvevöjétöl, a felejthetetlen bagi karikázót is magába foglaló 2009-es hollós-tetöi barlangnap rózsaszín szalagos dívájától, akinek produkciója kupát ért.

Veruskától, a Gortani team tagjától, aki törékeny termete ellenére mindig állta a sarat, és aki ennek köszönhetöen ki is húzta a csapatot a slamasztikából, amikor másodmagával fért csak be a Csögörények járatba, és térképezte fel az új részt. A Szabó József csoport tagjától és oktatójától, aki a bivakolás címü elöadásához mindig becipelte a teljes bivakos felszerelését, és a tanfolyamosok kedvükre próbálkozhattak, hogy fér be legjobban, legpraktikusabban minden a bagbe.

Verocstól, a sérült túrák elindítójától és szervezöjétöl, a Mozgás- és Élményterápiás szakosztály egyik pillérétöl, aki az elmúlt öt évben magatartászavaros, mozgás- és látássérült gyerekeknek és felnötteknek adott életre szóló élményeket barlangban, mászófalon vagy vitorlás hajó fedélzetén. Akire mint vidám túravezetöre, s mint a 2006-os és 2008-as Szakmai Napok elöadójára és a 2008-as Cholnokypályázat egyik gyöztesére egyaránt emlékezünk.
Mikolovits Veronika Annától, aki szerette, hogy édesanyja keresztnevét viselheti második névként.

Méltán volt a Társulat egyik legismertebb és legkedveltebb tagja. Példát veszünk róla, és folytatjuk, amit elkezdett. Ahogy kalandjait lajstromba szedjük, láthatjuk, hogy tulajdonképpen legalább száz évet élt.

 

Szilágyi Nóra


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *